Concursul international de solutii pentru Liceul Nicolae Balcescu din Cluj
In perioada septembrie-octombrie 2021 a fost organizat Concursul de solutii pentru modernizarea si extinderea Liceului Nicolae Balcescu din Cluj. Plansele cu care echipa noastra s-a inscris pot fi vizualizate mai jos sau pe site-ul concursului.
Proiectul presupune extinderea unei cladiri istorice, situata intr-un loc emblematic, in centrul orasului, care isi propune sa creeze o imagine unitara formata din elementele vechi si noi, precum si sa modeleze spatiul public, in special pietonal.
In ceea ce priveste cladirile de invatamant, interventiile presupun evidentierea cladirii principale si inlocuirea celorlalte cu constructii noi, moderne, care se integreaza in contextul urbanistic si urmeaza tendintele actuale ale nevoilor educationale, performantei energetice si cerintelor constructive.
Designul noii cladiri se bazeaza pe numeroase studii si aspecte, precum perspectiva stradala si aeriana, contextul volumetric si calitatea ambiantei resimtite atat de utilizatori, cat si de trecatori. Asadar, constructiile asigura un ansamblu omogen, cu fragmente la scara umana, mari zone transparente la nivelul curtii si fatade neutre, ritmice spre strada, toate acestea integrand noua insertie in context si punerea in valoare a contextul istoric inconjurator.
Prin urmare, toti elevii pot beneficia de noile facilitati, ducand la o experienta de invatare de calitate superioara, in timp ce mediul urban este revitalizat prin interventii noninvazive care subliniaza caracterul locului.
Colectiv de elaborare:
Autor principal: Arh. Florin Pîndici
Coautori: Arh. Vlad Cristian Manea, Arh. Ioana Iordache
Colaboratori arhitectura: Arh. Stefania Ardeleanu, Arh. Laura Feher
Colaboratori de specialitate:
Ingineri structura: Ing. Mihai Vadan, Ing. Cristian Vrinceanu
Inginer instalatii: Ing. Alexandru Costin Marinescu
Inginer drumuri si sistematizare: Ing. Theodor Rene Maros
Consultant eficienta energetica si sustenabilitate: dr. ing. Mihai Gavril Vadan–AEC+I
Back to Top