PROIECTARE AFTERSCHOOL

Cladirea propusa avea un regim de inaltime P+E, cu destinatia de  after-school pentru scolari (clasele I-IX). Constructia proiectata va avea forma incaperilor rectangulara, cu dimensiunile maxime de 30,85×15,83 m. Inaltimea la streasina de 5,74 m, iar la coama 9,39 m. Suprafata ocupata la sol a constructiei proiectate va fi de 336,05.

Capacitatea afterschoolului este de 40 locuri, copii fiind împărțiți pe 3 grupe. Aceste gupe se vor stabili pe categorii de vârsta, clădirea proiectata având capacitatea ca fiecare grupa sa aibă activități independente; astfel o grupa poate avea, de exemplu, program in laboratorul de informatica, alta putând avea activități educative , iar alta putând face diverse activități de atelier sau hobby (teatru, olărit, modelaj, pictură, desen, etc), toate aceste activități independent una de alta desfășurându-se concomitent. In zona parterului este prevăzuta o sala de mese, unde la o anumita ora stabilita se poate servi masa tuturor grupelor, si o sala multifuncționala unde pot avea loc diverse activități (proiecție filme, ore de dans, actorie, petrecere a timpului liber, lectura, etc).

La nivelul etajului, sunt prevăzute 2 săli de studiu cu capacitate de 40 locuri, unde au loc activități de studi individual, copii fiind supravegheați si indrumati de personal. Tot la nivelul etajului in imediata vecinătate a acestor 2 săli sunt prevăzute o sala atelier, care poate fi folosita ori ca sala de studio, ori ca sala pentru activități de atelier (modelaj, pictura, olărit, desen, traforaj, goblen, etc), precum si laboratorul de informatica cu o capacitate de 14 stații de lucru individuale.

La exteriorul clădirii, in partea din spate, a fost amenajat un loc de joaca si petrecere a timpului in aer liber, acesta zona fiind amenajata cu alei, băncuțe pentru ședere in aer liber dintre care 2 sunt acoperite cu o pergola din lemn si alveole cu diferitele instalații pentru sport si joaca (coșuri de baschet mobile, tobogan, groapa de nisip, balansoare, etc).

Proiectare Afterschool
       

PROIECTARE STRUCTURA DE REZISTENTA

Proiectare Afterschool

Infrastructura cladirii este realizata prin fundatii continue de tip „grinda intoarsa”, baza fundatiei aflandu-se la -1.30m fata de cota terenului natural. Suprastructura cladirii este alcatuita in sistem de tip cadre din beton armat. Sectiunea stalpilor este de 30×30 cm si de 40×40 cm. Planseul peste parter si peste etaj are in alcatuire grinzi cu sectiunea 30×50 cm si placa din beton armat de 15 cm. In zona salii multifunctionale, deschiderea fiind considerabila s-a optat la majorarea sectiunii grinzii la 30×65 cm. Placa de peste fundatii este din beton armat are o grosime de 10 cm.

Accesul la etaj si in pod se face prin intermediul scarii principale, care prezinta o structura din beton armat, solutionata in doua rampe, cu podest intermediar, avand in alcatuire 15 trepte a cate 20 cm inaltime. Cladirea prezinta 3 cai de acces, diferenta de 50 de cm intre cota terenului natural si cota pardoselii finite de la parter rezolvandu-se prin intermediul unor scari cu 4 trepte, avand inaltimi de 12.5 cm. In zona intrarii principale este prevazuta o rampa de acces pentru persoanele cu dizabilitati, din beton armat, avand o panta de 8% si o latime utila de 1.70m.

Sarpanta prezinta o alcatuire clasica, din capriori (100×150 mm) rezemati pe pana de coama (150×200 mm). Panele de coama transmit, mai departe, eforturi la scaune asezate la distante de 3.20 m. Popii (100×150 mm) sunt pozitionati pe talpi (600x600x50 mm), care sprijina direct pe grinzi si pe placa de beton armat. Asigurarea rigiditatii scaunului este realizata prin disupunerea clestilor. Cosoroabele au sectiunea 150×200 mm. Acoperisul are o inclinatie de 30°.

proiectare afterschool

UTILIZARE SUSTENABILA

Proiectare afterschool

Inca din faza de proiect se au in vedere concepte care sa permita o utilizare sustenabila a resurselor naturale. Se urmareste, din punct de vedere arhitectural, pozitionarea ferestrelor sa determine iluminarea naturala a unei suprafete cat mai mari, pentru economisirea energiei electrice; anveloparea cladirii se va face corespunzator normativelor in vigoare, cu materiale de inalta calitate, pentru a permite un transfer de caldura favorabil intre constructie si mediul incojurator, astfel incat energia necesara pentru mentinerea unei temperaturi ambientale optime sa fie minima.

O alta solutie pentru utilizarea sustenabila a resurselor o reprezinta prevderea unui sistem format din 2 panouri solare, avand suprafata activa de 2,6 mp. Energia solara captata de aceste panouri este utilizata pentru prepararea apei calde menajere.

proiectare afterschool proiectare afterschool